Nemzetközi védjegy

Nemzetközi védjegy: amennyiben egy magánszemély vagy gazdasági szervezet Magyarországon, illetve az Európai Unión kívül szeretne védjegyoltalmat szerezni, ezt a genfi székhellyel működő Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO, www.wipo.int) útján teheti meg. A nemzetközi védjegybejelentés alapja mindig egy már létező nemzeti védjegy vagy védjegybejelentés, illetve egy Európai Uniós védjegy vagy Európai Uniós védjegybejelentés.

A nemzetközi védjegybejelentés elsősorban akkor merülhet fel, amikor valamely terméket vagy szolgáltatást Magyarországon, illetve az Európai Unión kívül kívánnak bevezetni, s ennek kapcsán felmerül a védjegyjogi nemzetközi oltalmazhatóság kérdése. A WIPO – az EUSZTH-val és az Európai Uniós védjegyrendszerrel ellentétben, – a nemzetközi védjegyeljárásban főleg adminisztratív feladatokat végez, a bejelentések vizsgálatát a megjelölt országok nemzeti védjegyhivatalai végzik el.

Mivel az alapkérdések (leíró jelleg, megkülönböztető képesség stb.) a nemzetközi eljárás során is fel fognak merülni, már a nemzetközi bejelentés alapját képező nemzeti vagy európai bejelentés megtétele előtt érdemes végiggondolni a nemzetközi bejelentés lehetőségét, illetve az azzal kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat. A szóba jöhető országok és az azokban beszélt nyelv vagy nyelvek a védjegybejelentés jövőbeli sorsát is eldöntheti.

Ügyvédi irodánk széles körű tanácsadást nyújt a fenti kérdésekkel kapcsolatban, amely kiterjed a védjegyekkel kapcsolatos stratégiai tervezésre. Mindemellett a szellemi alkotások nemzetközi iparjogvédelmi oltalmának megszerzéséhez és fenntartásához Magyarországon pályázati úton elérhető támogatásokkal kapcsolatban is tanácsadást nyújtunk.